Älypuhelin taskussa?
la marrask. 16 13:26:00 2024
Nuorten suolistosyöpien taustalla mobiilisäteily?
Taskussa oleva älypuhelin voi heikentää suoliston mikrobikantaa ja altistaa jopa suolistosyövälle. Suolistosyöpä lisääntyy nuorilla ihmisillä selittämättömällä tavalla lähes kaikkialla maailmassa.
Suoliston kunnolla on ratkaiseva merkitys terveydentilaamme. Kun suollsto voi hyvin, myös keho ja mieli ovat tasapainossa, sillä suolisto ravitsee niitä molempia. Ravinto, liikunta, elintavat ja se, millaisille ympäristötekijöille altistumme, säätelevät pitkälti suoliston tilaa. Arjen valintojen terveystietoisuus suoliston näkökulmasta onkin suositeltavaa.
Hyvinvointiamme ajatellen, suolistomikrobien rooli on aivan keskeinen, koska niiden reitit kehoomme ovat niin moninaiset. Suolistomikrobit vaikuttavat vastustuskyvyn kehittymiseen, vitamiinien tuotantoon, ravintoaineiden pilkkoutumiseen ja infektioilta suojautumiseen.
Mikrobeilla on todettuja vaikutuksia myös diabeteksen, atooppisten sairauksien ja suolistoinfektioiden synnyssä. Eläinkokeiden mukaan mikrobikannan poikkeavuudet on yhdistetty Parkinsonin tautiin, autismin kirjon häiriöihin sekä moniin psykiatrisiin ja neurologisiin sairauksiin. Suolistosta onkin hyvällä syyllä käytetty termiä "toiset aivot".
Elinympäristön ja suoliston vuorovaikutus
Vaikutukset ovat kaksisuuntaisia. Ympäristötekijöiden rooli niissä voi olla merkittävä. Matkapuhelinsäteilyllä on tutkitusti monia biologisia vaikutuksia. Eräs niistä on vaikutus suoliston mikrobikantaan joko välittömästi tai välillisesti.
Vuonna 2017 julkaistun (Bayat & al.) eläinkokeen mukaan kännykän mikroaaltosäteily nopeutti Candida albicans -hiivasienen kasvustoa hiirten iholla. Mikroaaltosäteilylle altistetuilla koe- eläimillä esiintyi lopulta kudoksissaan hiivakasvustoa huomattavasti enemmän altistumattomiin lajitovereihinsa nähden. Toisessa tutkimuksessa, kuusi tuntia kestäneen mikroaalloille altistumisen seurauksena bakteerien nähtiin muuttuvan antibiooteille resistenteiksi. Tieto on merkittävä.
Millimetriaalloilla, joilla langaton 5G-verkko tulee jatkossa ainakin jossain laajuudessa toimimaan, on nähty vaikutuksia bakteerien geeniperimään, niiden kasvuun ja aineenvaihduntaan sekä yhteisvaikutuksia UV- ja röntgensäteilyn kanssa. Uusi teknologia voi todennäköisesti asettaa haasteita myös terveydenhuollollemme.
Suolistosyövät askarruttavat
Suolistosyövät ovat lisääntyneet nuorilla aikuisilla maailmanlaajuisesti. Yhdysvaltalaistutkija De- Kun Li on tarttunut asiaan. Hän on arvostettu sähkömagneettisten kenttien veteraanitutkija, joka on aiemmin selvittänyt muun muassa pientaajuisten mageettikenttien vaikutusta hedelmällisyyteen, keskenmenoriskiin, liikalihavuuteen ja astmaan. De-Kun Lin mielestä keskustelu matkapuhelinsäteilyn mahdollisesta syöpäriskistä on liiaksi keskittynyt aivokasvaimiin muiden syöpätyyppien jäädessä vähemmälle huomiolle. Hän haluaisi muuttaa keskustelun suuntaa esimerkiksi paremmin huomioimaan ja pohtimaan nuorten suolistosyöpien taustoja.
Yhdysvaltalaistutkija listaa suolistosyövän tunnettuja riskitekijöitä: liikalihavuus, epäterveellinen ruokavalio ja liikunnan puute. Näillä Lin mukaan tuskin on vaikutusta nuorten suolistoysöpien kohdalla, koska nuoret ovat yhä terveystietoisempia, mikä pätee myös ruokavalioon.
Älypuhelimet säteilevät peruspuhelimia enemmän
Syöpien taustalta voi De-Kun Lin mukaan löytyä nuorten huono tapa säilyttää matkapuhelinta farkkujen etu- tai takataskussa.
- Kun puhelinta pidetään housuntaskussa, se on peräsuolen ja distaalisen kaksoispisteen läheisyydessä: juuri näillä alueilla syövät lisääntyvät eniten, tutkija sanoo.
De-Kun Lin australialaiskollega, tutkija Mary Redmayne, selvitti vuonna 2017 iältään 15-40 - vuotiaiden australialaisnaisten tapaa säilyttää kännykkäänsä. Suuri osa vastaajista ilmoitti rutiininomaisesti pistävänsä kännykkänsä housun taskuun. Merkittävää oli se, että nuorimmat kyselyyn vastanneista toimivat juuri näin.
Lisäksi nuoret omistavat yleensä älypuhelimen. Nehän säteilevät taskussakin enemmän, koska niiden toiminnot pitävät peruspuhelimia useammin yhteyttä matkapuhelinantenniin sijainnin paikantamiseksi. Älypuhelimessa on monia altistavia tekijöitä, kuten mobiilidata, joka mahdollistaa internetin päivitykset ja videot. Liikkuvassa autossa, junassa ja metrossa älypuhelin säteilee kaikkein eniten, koska liikennevälineiden peltikori hekentää signaalia älypuhelimen ja tukiaseman välillä. Tällöin puhelin lähtee automaattisesti nostamaan tehojaan yhteyden saavuttamiseksi lähetinantenniin.
De Kun-Li tekee pilottitutkimuksen teoriansa tueksi
Lääketieteellinen mysteeri, suolistosyöpien maailmanlaajuinen lisääntyminen, alkaa avautua. . De-Kun Li teki teoriansa tueksi pilottitutkimuksen, joka käsitti 50 tapausta ja 50 kontrollia. Koehenkilöille, jotka kantoivat puhelinta vatsan alueen läheisyydessä, kohosi riski suoliston kasvainten kehittymiselle neljä kertaa todennäköisemmäksi kuin verrokeille. Niille, jotka kantoivat puhelinta vasemmalla puolella vatsan aluetta yli 30 000 tuntia, riski kasvainten kehittymiselle oli 12 -kertainen. (30 000 tuntia vastaa noin 10 vuoden altistumista radiotaajuiselle säteilylle). Niille, jotka kantoivat puhelinta oikealla puolella, riski kasvainten kehittymiselle suoliston vasemmalle puolelle oli vain hieman suurentunut. De-Kun Li pitää laajemman tutkimuksen tekemistä tarpeellisena, jotta syöpätapauksia olisi tilastollisen merkitsevyyden vuoksi riittävästi.
Voiko matkapuhelin aiheuttaa syöpää - NTP-tutkimus
Syövästä keskusteltaessa, De-Kun Li viittaa Yhdysvalloissa vuonna 2018 julkaistuun, maailmanlaajuista huomiota herättäneeseen NTP (National Toxicology Program) -tutkimukseen, joka on viranomaisten käynnistämä ja rahoitustaustaltaan riippumaton, pitkäaikainen ja laadukas eläinkoe hiirillä ja rotilla.
Koe-eläimiä altistettiin matkapuhelimen säteilylle nykyisiä 2G- ja 3G-teknologioita vastaavilla taajuuksilla ja SAR-arvoilla 1,5 - 6,0 W/kg.
Tärkeimpiä tutkimuksen löydöksiä olivat perimävauriot ja kasvaimet kuten sydämen alueen kudoksen schwannooma sekä aivokasvaintyyppi gliooma. Tuloksista tekee mielenkiintoisen sekin, että kasvaimet olivat samoja, joita on havaittu epidemiologisissa tutkimuksissa kännykän suurkuluttajilla. Altistetuille eläimille kehittyi myös kirjava joukko vähäisempiä terveysongelmia.
Kriittisesti tutkimukseen suhtautuvat tahot ovat pyrkineet laimentamaan tuloksia argumentoimalla, että koe-eläimiä altistettiin myös sallittuja matkapuhelimen SAR-arvoja korkeimmilla tehoilla. Tosiasiassa, tehot vastaavat kuitenkin niitä, joille taskussa, kehon lähellä oleva älypuhelin käyttäjäänsä altistaa. Ranskalaiset viranomaiset ovat mittauksilla osoittaneet, että kehon välittömässä läheisyydessä pidettävän puhelimen säteilytasot nousevat merkittävästi yli sallittujen SAR-arvojen.
WHO:n syöväntutkimuslaitos (IARC) tunnistaa ongelman
WHO:n syöväntutkimuslaitos (IARC) on esittänyt huolensa nuorten suollstosyöpien lisääntymisestä. Kysyttäessä De-Kun Lin hypoteesista, taskussa olevan matkapuhelimen säteilyn vaikutuksista, IARC:n johtaja Kurt Straif on kuitenkin skeptinen. Liikalihavuus nuorillakin voi hänen mukaansa edelleen olla suuri riskitekijä. Hän viittaa myös Amerikan syöpäinstituutin havaintoon, jossa muistutetaan, että suolistosyöpien kasvua nähtiin jo 1970 ja 1980 -luvuilla, jolloin matkapuhelimia ei vielä käytetty.
Tilastot tukevat veteraanitutkija De-Kun Lin havaintoja
De-Kun Li tarkentaa tilastotietoja. Matkapuhelimen käyttö alkoi enemmän yleistyä 1990-luvun puolivälissä. Esimerkiksi vuonna 1992 noin 11 miljoonaa amerikkalaista käytti matkapuhelinta, vuonna 1996 heitä oli jo 44 miljoonaa ja vuonna 2000 lähes 110 miljoonaa. Lin mukaan suurin hyppy suolistosyöpien kasvussa tapahtui vuonna 1994 ja nousi tasaisesti monissa korkean elintason maissa. Havainto perustuu tutkija Frank Sinicropen vuonna 2022 New England Journal of Medicine -tiedelehdelle laatimaan katsaukseen.
Frank Sinicrope osoittaa suolistosyöpien esiintyvyyden 20 Euroopan maassa. Ilmaantuvuus lisääntyi keskimäärin 7,9 % vuodessa 20–29-vuotiailla aikavälillä 2004–2016. Tarkasteltaessa Suomen tilastoja (2022), ilmaantuvuutta ikäryhmittäin, suolistosyöpien ilmaantuvuudessa nähdään selvää kasvua. Esimerkiksi 20-69 -vuotiailla, sekä miehillä että naisilla, paksu- ja peräsuolensyöpä on nykyisin toiseksi yleisin syöpätyyppi. Naisilla todettiin vuositasolla 725 uutta tapausta (100 000/42,5) ja miehiällä 1020 uutta tapausta (100 000/58). Kun Suomessa käytetään matkapuhelinta pääasiallisena yhteydenpitovälineenä ja langatonta teknologiaa eniten maailmassa, De-Kun Lin teoriaan kannattaa suhtautua vakavasti.
Uusi hoito
Edellä kuvattuihin terveysongelmiin voi löytyä yllättävän yksinkertainen ja toimiva hoito. Duodecimin Käypä hoito -suositusta pitäisi uudistaa neljällä sanalla: Ota kännykkä pois taskusta. Kuinka paljon nuo neljä sanaa saattaisivatkaan vähentää inhimillistä kärsimytä? Kuinka suuri olisi niiden tuoma säästö terveydenhuollon kustannuksiin?
Kirjoittanut:
Erja Tamminen
Tietokirjailija
www.sahkoailmassa.fi