Kokonaisuus ratkaisee - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Kokonaisuus ratkaisee

Elimistön puhdistuksessa Mona Mäkinen kehottaa huomioimaan kaikki myrkyn poistoon liittyvät elimet. Apua tarvitsevat suolisto, maksa, munuaiset, keuhko, iho ja imusolmukkeet, eritoten maksa.

Puhdistuselimet ovat nykyään jokaisella vaikeuksissa, huomauttaa hyvinvointivalmentaja, Helsingissä ja Turussa toimivan  Oloni-klinikan yrittäjä Mona Mäkinen.
–  Kun puhdistuselimet voivat huonosti, koko keho kärsii, myös aivot, ei yksinomaan suolisto. Virukset ja patogeenit hyökkäävät elimistön eri osiin aiheuttaen erilaisia oireita, tiloja ja sairauksia. Näitä hoidetaan yleisesti oire oireena ja sen mukainen lääkitys, mutta ei keskitytä kokonaisuuteen eli mistä oireet ja sairaustilat johtuvat. Mäkistä harmittaa, että lääkkeiden liiallisen käytön vaaroista ei juuri keskustella.
–  Lääkkeet sekoittavat aina suoliston normaalin mikrobiston toimintaa, joka heijastuu suolisto-aivo -akselin kautta aivoihin. On huomattava, että kehon viestintäjärjestelmässä aivojen osuus suoliston käskyttäjänä on 10 prosentin luokkaa, mutta suoliston osuus suolisto-aivo -viestintäakselissa on yli 90 prosenttia.
–  Itsehoidossa suoliston kohdalla puhutaan usein ainoastaan maitohappobakteerien merkityksestä tasapainoisen, hyviä mikrobeja sisältävän suolistoflooran rakentumisessa, ja siinäkin unohdetaan kokonaisuus mielen hyvinvointia myöten, Mäkinen huomauttaa.
Hän korostaa, että nykypäivänä me kaikki altistumme päivittäin kehon ulkopuolisille, elimistöä kuormittaville yhdisteille. Niitä ovat esimerkiksi ympäristömyrkyt, pesuaineet, lisäaineet, lääkkeet, elimistöön kuulumattomat virukset ja muut patogeenit, nautintoaineet, kuten alkoholi ja makeutusaineet sekä puutteellisesta ruokavaliosta johtuva kuormitus.
–  Raskasmetalleja päätyy elimistöömme jo muun muassa ilman, ravinnon ja veden kautta.
Krooninen stressi, joka nostaa kortisolin ja adrenaliinin tasoja, kuormittaa niin ikään sekä kehossa syntyvät, myrkylliset aineenvaihduntatuotteet.
–  Esimerkiksi rasvamaksa ei suinkaan aina johdu nautitusta alkoholista, vaan huonoista ruokailutottumuksista, kehoa laiminlyövistä elämäntavoista ja niiden huonosta mikrobiomista. Elimistöön kuulumattomien mikrobien myrkylliset aineenvaihduntatuotteet voivat sisältää alkoholia, jolloin elimistö saa sisäsyntyisesti rasvamaksalle altistavaa 
alkoholia, sanoo Mäkinen.
–  Tasapainoinen mikrobisto on elimistön todellinen moniottelija. Se pystyy estämään ja hajottamaan haitallisia mikrobeja, varmistaa ravintoaineiden pilkkoutumisen ja imeytymisen sekä osallistuu sisäeritysjärjestelmän hormonien rakentamiseen, muutamia esimerkkejä mainitakseni, toteaa Mäkinen.

Keho kertoo

Karkkia, suklaata, jäätelöä, limua, sipsejä, suolapähkinöitä, pizzaa, hampurilaisia  –  kun  elimistössä on  vaje välttämättömistä ravintoaineista, keho ei ole tasapainossa, vaan se huutaa ”herkkuja”, kertoo Mäkinen puutteellisen ruokavalion viesteistä.
–  Mikrobiomisi itse asiassa määrää, mitä sinun tekee mieli ostaa kaupasta ja mitä haluat syödä. Huono ja epätasapainoinen mikrobiomi ohjaa sinut huonojen ”herkkujen” pariin, etkä näe juures-, vihannes, hedelmä–  ja marjaosastoja. Hyvä tasapainoin mikrobiomi ohjaa ostamaan ja syömään toisin.
Uniongelmien yhtenä syynä Mäkinen näkee maksan kuormituksen, joka toimii heikosti tai on täynnä myrkkyjä.
–  Toinen uniongelmien syy on patogeenisten mikrobien liiallinen kuorma ja kolmas myrkylliset raskasmetallit aivoissa. Myös ruoansulatuskanavan ja lisämunuaisten ongelmat saattavat aiheuttaa unettomuutta. Oli uniongelmien aiheuttaja mikä tahansa, monipuolisella ruokavaliolla, riittävällä nesteytyksellä ja kehon puhdistamisella uniongelmat 
vähenevät.
Toistuvat päänsäryt voivat Mäkisen mukaan johtua joko viruksien aiheuttamista neurotoksiineista ja muista niiden haitallisista aineenvaihduntatuotteista, myrkyllisistä raskasmetalleista aivosoluissa tai kroonisesta nestehukasta.
–  Päänsäryt voivat liittyä myös stressiin ja jännitykseen, koska näissä tilanteissa adrenaliinia vapautuu lisämunuaisista enemmän ja se kulkeutuu muun muassa aivoihin. Nämä kaikki yhdessä altistavat nykytiedon mukaan myös aivojen rappeumasairauksille.
–  Rakasmetallit sekoittavat monin tavoin niin aivojen, sydänten kuin muidenkin lihasten toimintaa, koska ne ovat toiminnaltaan sähköisiä järjestelmiä, ja sähkö reagoi metalleihin. Elimistön sähköisen järjestelmän häiriintyessä kudoksiin syntyy hapettumisen kautta krooninen tulehdustila, joka taas on tie rappeuttaviin sairauksiin.
Osuutensa elimistön tasa- tai epätasapainolle on myös kehon rytmeillä.
–  Sisäinen kellomme säätelee niin nukkumista, hengitystä soluhengitystä myöden kuin sydämen ja verenkierronkin toimintaa.
–  Ja balanssissa pitää olla myös happo-emästasapainon.
Kun ajatus ei kulje, keskittyminen on vaikeaa, asiat unohtuvat, eikä arkisesta elämästä tunnu tulevan mitään, niin silloin puhutaan aivosumusta.
–  Aivosumun yksi syy ovat virukset ja myrkylliset raskasmetallit kehossa, joista pääsee eroon monipuolisella ruokavaliolla, riittävällä nesteytyksellä ja puhdistamalla kehoa.

Vihreää, vettä ja liikuntaa

Mäkinen korostaa, että elimistön puhdistuksessa on huomioitava kaikki myrkyn poistoon liittyvät elimet: etunenässä suolisto ja maksa sekä myös munuaiset, keuhkot, imusolmukkeet ja iho.
–  Kun yksi puhdistuselin, esimerkiksi maksa tai paksusuoli voi huonosti, kuormittaa se muiden elinten toimintaa, ja kehon koko puhdistumisprosessi heikkenee.
Elimistön puhdistuselinten kunto on Mäkisen mukaan olennaisen tärkeässä roolissa nykyihmisen terveydentilan ja sairastumisalttiuden näkökulmasta.
–  Kun keskityt puhdistuselinten hyvinvointiin, eritoten maksan, se helpottaa kaikkien muiden elimistön osa-alueiden hyvinvointia. Vaikutat samalla myös niihin tuleviin terveysongelmiin, joista et tiedä vielä mitään.
Jos kehoa ei puhdisteta myrkkyjen virratessa jatkuvasti elimistöön, ne päätyvät lopulta myös elintärkeisiin elimiin, kuten aivoihin, verenkiertoon, kilpirauhaseen ja hermostoon aiheuttaen vakavia sairauksia.
Puhdistavassa ruokavaliossa olennaista Mäkisen mukaan on riittävä vihreän määrä: salaatteja, vihreitä kasviksia, vihanneksia, kaalikasviksia, yrttejä. Kuitulisä myrkkyjen sitomiseen on paikallaan. Lisä–  ja säilöntäaineita tulee välttää.
–  Lehtivihreät kasvikset sisältävät suuren määrän antioksidantteja – kehon pesuaineita – jotka estävät elimistön ennenaikaista vanhenemista, ja ne myös auttavat puhdistamaan kehoa tarpeettomista aineista. Muista myös muut värit: oranssia, keltaista, punaista, valkoista, violettia eli kaikkia kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä runsaasti.
–  Kaikkein tärkeintä ruokavalinnoissa on, että valitsee ruoaksi sellaista, mitä itse tunnistaa. Kun lukee ruokien tuoteselosteita, niin paljon on aineita, mitä ei todellakaan tunnista – ja ihan tutuissakin ruoka-aineissa, vaikkapa myslissä, näkkärissä ja raejuustossa.
–  Jos sinulla on epätasapainotila kehossasi, jätä ainakin hetkeksi gluteiini, maitotuotteet ja kananmuna pois ruokavaliostasi. Kasvuproteiinia sisältävä kananmuna on oiva kasvualusta myös haitallisille mikrobeille, huomauttaa Mäkinen.

Vettä ja liikuntaa

Hän kannustaa puhdistamaan kehoa vedellä.
–  Jos elimistössä ei ole tarpeeksi vettä, kuona-aineita ei poistu tehokkaasti, mikä saattaa vahingoittaa puhdistuselimiä, muun muassa munuaisia. Iso-Britannian kansallisen munuaistutkimussäätiön, the National Kidney Research Foundationin mukaan kahden vesilitran juominen päivässä voi auttaa ehkäisemään munuaiskiviä.
–  Keho ja sisäelimet tarvitsevat vettä. Hengityksen jälkeen vesi on toiseksi tärkein elimistömme rakennusaine, olemme yli 70-prosenttisesti vettä, muistuttaa Mäkinen.
Liikunta on puhdistavan elämäntavan kulmakivi.
–  Hikoilu poistaa epäpuhtauksia elimistöstä, eli myös iho hikirauhasineen on olennaisen tärkeä puhdistuselin. Hengityselimille liikunta on parasta voimistelua. Syvä ja hyvä hengitys varmistaa hapen saannin ja hiilidioksidin poiston sekä rauhoittaa kehoa, Mäkinen muis-tuttaa.
Mäkinen alleviivaa maksan olennaisen tärkeää roolia kehon puhdistamisprosessissa.
Maksa tekee töitä päivin öin, eritoten yöllä, kun se valmistaa elimistöön kertyneitä myrkkyjä poistettavaan muotoon.
–  Aamulla maksa onkin aivan loppu yöllisestä työtaakastaan. Sen vuoksi maksaa täytyy aamulla kunnioittaa ja sallia sille lepohetki. Maksaa voi helliä helposti. Juo kahden tunnin sisällä heräämisestä litra vettä. Se on merkittävä kädenojennus maksalle, jolla autat sitä pääsemään eroon myrkkykuormastaan.
Veden olisi Mäkisen mukaan hyvä olla alkaalista, jonka saa lisäämällä huoneenlämpöiseen veteen sitruunanmehua ja puhdistamatonta merisuolaa. Kahvia ja teetä tulisi Mäkisen mukaan juoda vasta neljä tuntia heräämisen jälkeen, ja samoin vasta silloin syödä rasvoja.
–  Kofeiini, tee ja rasvat antavat mak-salle käskyn toimia, joka alkaa yhdessä sapen, sappinesteen ja pohjukaissuolen kanssa heti työstää niitä sulamaan.
Maksaa kuormittamattoman aamupalan pyöräyttää blenderissä marjoista ja yrteistä. Korianteri, sitruunamelissa ja minttu ovat piristäviä aamusmoothien yrttejä.
–  Rasvaa tarvitaan, onhan aivoista yli 60 rasvaa ja solukalvojen rakennusaineena rasva on olennainen, mutta rasvan kanssa ei kannata liioitella.
Kahvin juontia Mäkinen hillitsisi pariin entisajan – desin kokoiseen – kahvikupilliseen päivässä.
–  Kahvin kofeiini menee suoraan maksaan, jonka saama adrenaliinipiikki antaa lisämunuaisille käskyn tuottaa stressihormoni kortisolia. Hetkisen tuntuu piristävä high-efekti, mutta taas maksan kustannuksella. Kahvi on stressijuoma. Aiheutat itsellesi voimakkaan stressireaktio juomalla kahvia. Keho ei osaa erotella, mistä stressireaktio tuli, tuliko se esimerkiksi kahvista, pelosta, kiireestä vai kivusta, reaktio on kehossa aina sama.
Teen sijaan hänen mukaansa erinomaisia ovat yrttihaudukkeet, vaikkapa nokkosesta ja sitruunamelissasta.

,,
Juo kahden tunnin 
sisällä heräämisestä 
litra vettä. ,,

Bakteeripelko uhkaa terveyttä

Bakteeripelon Mäkinen näkee puhdistuselimistön uhkana, ja sitä myötä terveytemme uhkana.
–  Kun elimistössä ei ole homeita, hiivoja ja elimistöön kuulumattomia bakteereita ja viruksia paimentavaa hyvää, omaa bakteerikantaa, niin vieraat oireiden ja tautien aiheuttavat pääsevät esteettä kehoon.
–  Siistiä toki on hyvä olla, mutta bakteeripelossa putsataan ja desinfioidaan oma luontainen mikrobisto ja sitä myöten puhdistuselimistö kemikaalikuormalla toimintakyvyttömäksi, ja tämän lisäksi immuniteettia rikastavat maa-ja metsäbakteerikontaktit ovat monilla nykyihmisillä vähäisiä. Luonto on järkkymätön osa meidän ihmisten elämää. Siksi se tulee aina olemaan tärkeä osa kokonaisuuttamme.
Mäkinen muistelee, miten pienellä kemikaalimäärällä muutama vuosikymmen sitten tultiin toimeen. Oli palasaippua, pyykinpesuaine ja tiskiaine, ehkä yksi yleispesuaine, meikkipussiin riitti yksi voide, ripsiväri ja huulipuna. Nyt jokaiseen kohtaan niin kodissa kuin itsessä on eri aine.
–  Osa tästä kemikaalikuormasta päätyy hanaveteen, ja sieltä ihmisten elimistöön ja suolistoon, unohtamatta vesijohtoputkistoon pääseviä mikromuovi- ja lääkejäämiä ja nykyään myös meillä Suomessa räjähtäneen huumeongelman myötä tulevia huumejäämiä, pohtii Mäkinen.
Hän  kehottaa  puhdistamaan  juoma–  ja ruoanlaittoveden.
–  Suomessa vesijohtoputkistot ovat valtaosaltaan vanhoja, ja ovat merkittävä riski, että juomaveteen liukenee putkistosta esimerkiksi metalleja ja homeitiöitä.

Valmistaudu puhdistukseen

Ensin korjataan, sitten rakennetaan. Mäkinen kehottaa valmistautumaan kehon puhdistukseen noin neljä viikkoa, ennen kuin toteuttaa puhdistumis-/ detox-kuuria. 
–  Kevennä ruokavaliota, vähemmän ”tyhjiä” hiilihydraatteja ja  turhia sokereita. Tilalle paljon ravintorikasta, värikästä ruokaa ja lisää nesteytystä. Tankkaamalla  ravintorikasta  ruokaa ja puhdasta vettä puhdistuminen alkaa kehoa kunnioittaen.
– Puhdistuskuurin jälkeen toivon, että jatkat ravintorikkaan ruoan syömistä ja riittävän puhtaan veden juomista. Tulet huomaamaan ihmeitä! Keho korjaa itseään, kun sitä kunnioitetaan ja annetaan sille, mitä se tarvitsee – eli kuljetaan kaikessa kohti tasapainoa. 

Artikkeli Luontaisterveys lehdestä 06/2024
Teksti: Reetta Ahola