Mikä ihmeen EM?
ke maalisk. 19 17:49:00 2025
EM on lyhenne sanoista Effective Micro-organisms®, eli “tehokkaat mikrobit”. EM-1™ on japanilaisen tohtori Teruo Higanin keksimä tuote, nestemäinen kantaliuos, joka koostuu kolmesta pääasiallisesta mikrobiryhmästä, joita ovat hiivat, fotosynteettiset bakteerit ja maitohappobakteerit. Tästä “EM-juuresta” valmistetaan eri yritysten toimesta monenlaisia luonnollista mikrobiomia lisääviä tuotteita.
Mihin EM-teho ja toiminta perustuu?
EM-1™ toimii yhdessä, ja luo synergiaa, ihmisen ja paikallisten hyödyllisten, eli uudistavien mikrobien kanssa. Ympäristön mikrobiomi koostuu karkeasti kolmesta ryhmästä: uudistavat, neutraalit ja hajoittavat mikrobit. EM-juuriliuos koostuu noin 80:stä uudistavasta mikrobista, jotka käyttävät ravinnokseen ympäristössä olevia hajottavia mikrobeita. Voisikin sanoa, että “hyvikset syövät pahikset”.
Mikä on keraaminen EM-helmi?
Keraamiset EM-helmet on suunniteltu veden strukturointiin. EM-helmet valmistetaan fermentoimalla erikoissavea EM-juuriliuoksen kanssa, joka sisältää noin 80 mikrobia. Sen
jälkeen helmet paistetaan 1 200 celsiusasteessa. Paistamisen seurauksena saven rakenne muuttuu ja mikrobit kiinnittyvät saviseoksen rakenteeseen.
Mihin keraamisia EM-helmiä on tarkoitus käyttää?
Keraaminen EM-helmi on kehitetty veden strukturointiin, eli palauttamaan esimerkiksi vesijohtovettä luonnolliseen muotoon, missä molekyylit ovat lähdeveden kaltaisia. Helmien
tehtävä on vähentää veden pintajännittystä ja pienentää vesimolekyyliä, jotta se olisi helpommin solujen käytettävissä.
Mitä muita käyttötapoja EM-helmillä on?
EM-keraamiset helmet säteilevät kaukoinfrapuna-aaltoja. Kaukoinfrapuna-aallot ovat valospektrin pisimpiä säteitä. Tämä aallonpituus on yhteensopiva ihmisten ja eläinten kudosten kanssa ja vaikuttavat jopa 9 sentin syvyydessä, joten niillä voi olla paljon erilaisia positiivisia vaikutuksia kuten verenkierron vilkastuttaminen ja solujen aktivoiminen. Koska infrapunasäteet läpäisevät kudoksen, ne vaikuttavat syvällä kehon kudoksissa, eivät vain ihon pinnalla. Kaukoinfrapuna-aallot saavat aikaan lämmittävän vaikutuksen aktivoimalla soluja. Muun muassa NASA käyttää kaukoinfrapuna-aaltotekniikkaa astronauttiensa avaruuspuvuissa. EM-helmet voivat siis kotiisi paremman ja tasapainoisemman elinympäristön. On lisäksi havaittua, että esimerkiksi verta imevät hyönteiset kuten punkit, paarmat ja hyttyset eivät pidä kaukoinfrapuna-aallon värähteestä ja välttelevät sitä.
Vanheneeko EM-helmi tai loppuuko sen teho jossain vaiheessa?
Keraaminen EM-helmi aktivoituu aina kun se laitetaan veteen eikä se kulu tai sen teho laske ajan myötä. Laita noin 10 kpl EM-helmiä 1-2l lasiseen vesikannuun tai 5 kpl lasiseen juomapulloon ja odota noin 15 minuuttia. Kannu on lisäksi hyvä pitää ikkunalaudalla auringossa. Ennen veden juomista sekoita vettä myötäpäivään voimakkaasti tai ravistele juomapulloa. Kaukoinfrapuna-aallot voivat luoda sinuun ja ympäristöösi paremman ja tasapainoisemman mikrobiomin, mikä voi heikentää tai estää erilaisten tuholaisten ja hyönteisten haittavaikutuksia.
EM-tuotteita on käytetty maailmalla muun muassa maataloudessa, kalataloudessa ja maatilan eläinten elinoloja tukemassa jo vuosikymmeniä. Alla muutamia EM-tuotteiden käytön etuja maataloudessa.
Tomaatit - Kun EM-tuotteita ruiskutetaan viljelymaalle, ne rikastuttavat maaperää yhdenmukaistamalla ja monipuolistamalla paikallisia mikro-organismeja. Monipuolinen mikrobipohja saa ravintonsa kastemadoista ja mikrobiomin määrä kasvaa. Tämä tekee maaperästä terveen. Tämän seurauksena kasvit kasvavat hyvin, tuholaispaine vähenee ja viljelykasveista tulee korkealaatuisia.
Maaperän kunnostus - EM-tuotteiden käyttö auttaa mikro-organismeja aktivoitumaan ja monipuolistumaan maaperässä. Tämä johtaa maa-ekosysteemin rikastumiseen ja kastematojen lisääntymiseen. EM-tuotteet yhdessä orgaanisen aineksen kanssa nopeuttavat humuksen hajoamista ja pehmentävät siten maaperää. Tämä parantaa veden ja ravinteiden pidättymistä.
Uudelleenistutuksen epäonnistuminen - EM-tuotteet monipuolistavat maaperän mikrobiomeja. Tämä estää tiettyjen mikro-organismien, myös taudinaiheuttajien, lisääntymistä ja vähentää siten uudelleenistutuksen epäonnistumisen riskiä.
Toimenpiteet suolavaurioita vastaan - EM-tuotteiden ja lisätyn orgaanisen aineksen samanaikainen käyttö nopeuttaa hajoamista. Se parantaa sekä maaperän fysikaalisia että kemiallisia ominaisuuksia ja terävöittää samalla sen puskurikykyä. Nämä toimenpiteet suojaavat suolavaurioilta meriympäristössä.
Satojen lisääminen - EM-tuotteet auttavat kasveja kasvamaan hyvin. Tämä johtaa sadon kasvuun, pidempiin viljelyaikoihin ja laadukkaisiin satoihin. Yhdessä nämä parannukset johtavat runsaampiin satoihin.
Lisäarvoa tuottavien viljelykasvien tuottaminen - On sanottu, että vihanneksissamme on paljon vähemmän ravintoarvoa kuin viisikymmentä vuotta sitten kasvatetuissa vihanneksissa. EM-vihanneksilla on kuitenkin korkea ravintoarvo ja lisääntynyt sokeripitoisuus, mikä parantaa niiden makua ja mahdollistaa niiden pidemmän säilyvyyden.
Lisähyötyjä
Työympäristön parantaminen - EM koostuu luonnosta peräisin olevista mikro-organismeista, jotka ovat turvallisia ja ympäristöystävällisiä. EM:ää ruiskutettaessa ei tarvitse käyttää suojalaseja, naamareita eikä suojavaatteita. EM ei myöskään koskaan saastuta vesijärjestelmiä.
Ympäristötaakan vähentäminen - EM valmistetaan luonnosta peräisin olevasta materiaalista. Se hajoaa helposti käytön jälkeen, eikä EM siksi koskaan saastuta pohjavettä. Sen sijaan se puhdistaa maaperää, pohjavettä, järviä ja jokia ja vähentää siten ympäristökuormitusta.
Lisätietoja & Linkkejä: www.emrojapan.com (Tri Higan sivusto) ja löytyy paljon EM-tietoa yleisesti, tässä yksi sivusto: Environmental applications of Effective Microorganisms: a review of current knowledge and recommendations for future directions | Journal of Engineering and Applied Science | Full Text
