Stop pöpöille - hengitä oikein
ma huhtik. 06 12:14:00 2020
Nenä on tarkoitettu käytettäväksi hengittämiseen – sisään- ja uloshengitykseen.
Mikäli nenää ei käytetä, sen toiminta lamaantuu ja tuloksena voi olla jopa krooninen tukkoisuus. Hengitystä korjaamalla nenä avautuu ja myös pysyy auki.
Nenän tukkoisuus on usein hyvin epämiellyttävää ja se on myös epäterveellistä. Nenähengityksen ollessa vähänkin hankalaa, hengitys muuttuu nopeasti suuhengitykseksi. Tätä pitäisi välttää, koska tutkijat ovat lukuisissa tutkimuksissa todenneet, että nenän kautta hengittäminen on terveellisempää kuin suun kautta hengittäminen. Yksi suuhengityksen haitoista on se, että se on volyymiltaan aina liian suurta.
Tukkoisuutta lisää monilla mm. allergioista tai yliherkkyyksistä aiheutuva liman erityksen lisääntyminen sekä limakalvojen turvotus. Limantuotanto lisääntyy myös silloin, kun nenän vajaasta käytöstä johtuen limakalvoille jää epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat lisää tulehdusreaktioita.
Nenä on laaja elin, jonka näkyvä osa on vain jäävuoren huippu. Nenässä sijaitsevan limakalvon pinta-ala on lähes kolmasosa perinteisestä A4-paperiarkista. Limakalvo muodostuu limaa erittävistä soluista, värekarvoista ja hajuepiteelistä. Näillä on terveytemme kannalta hyvin merkittäviä tehtäviä. Nämä tehtävät jäävät suorittamatta, mikäli emme käytä nenää sen tärkeimpään tehtävään eli hengittämiseen.
Nenähengitys on määrältään pienempää kuin suun kautta tapahtuva hengitys. Tällöin ilman epäpuhtauksia sekä taudinaiheuttajia kulkeutuu keuhkoihin vähemmän ja myös hiilidioksidia poistuu vähemmän. Tämä on tärkeää, koska hiilidioksidillakin on tärkeä tehtävänsä tulehdusten hillitsijänä. Lisäksi se pitää hengitystiet avoimina ja parantaa elimistön hapensaantia.
Nenähengitys puhdistaa, lämmittää ja kosteuttaa hengitettävää ilmaa
Kaikkia meitä huolettaa ilman epäpuhtaudet, mutta silti hengitämme tuota epäpuhdasta ilmaa suun kautta suoraan keuhkoihin. Jokaisella meillä on oma ilmansuodatin mukana – nimittäin nenä. Oma suodatin on jokaisella siellä nenässä.
Nenän värekarvojen tehtävä on napata ilman epäpuhtauksia ja poistaa niitä joko sierainten kautta takaisin ulos tai nielun kautta alas mahahappojen tuhottavaksi. Epäpuhtaudet tuhoutuvat myös nenän limakalvolla olevan antibakteerisen liman sekä nenän sivuonteloissa muodostuvan typpioksidin (NO) ansiosta.
Ilman puhdistustoiminnon lisäksi nenässä toimii myös lämmitysjärjestelmä. Vaikka pakkanen paukkuisi, nenän kautta hengitettäessä sisäänhengitysilma on jo lähes ruumiinlämpöistä sen saavuttaessaan henkitorven. Hengitysilman saapuessa keuhkoihin se on jo +37 asteista. Suun kautta hengitettäessä ei tapahdu yhtä tehokasta ilman kierrätystä kuin nenässä, joten ilma on huomattavasti viileämpää keuhkoihin saapuessaan.
Talviaikaan sisäilman suhteellinen kosteus on alhainen lämmityksestä johtuen. Kuivuus on suuri rasitus ihollemme ja limakalvoillemme. Kuivat nenän limakalvot ovat alttiimmat ärsytyksille ja tulehduksille. Luonnollista kostutusta nenän limakalvoille tuo uloshengitys, mikäli se tapahtuu nenän kautta. Hönkäistessämme peiliin suun kautta, huomaamme kuinka paljon kosteutta elimistöstämme poistuu ulos hengitettäessä. Tuo kosteus kannattaa hyödyntää nenän limakalvojen kosteutuksessa.
Suodatetaan virukset nenällämme
Tutkimusten mukaan nenäonteloissa muodostuu typpioksidia. Typpioksidi on kaasu, joka laajentaa valtimoita ja ehkäisee veren hyytymistä sekä valtimoiden kalkkiutumista. Typpioksidin sanotaan oleva luonnon oma nitroglyseriini. Valtimoiden sisäpuoli tuottaa typpioksidia elimistön nitriittivarastoista. Tämä merkittävä löytö johti Nobelin palkintoon vuonna 1998.
Nenähengityksen ansiosta hengitysvolyymi pysyy maltillisena eikä ilmaa tule ns. ”haukottua liikaa”. Tällöin aivotkin toimivat kirkkaammin ja terävämmin. Yöllä uni on levollisempaa ja virkistävämpää, päivällä keskittymiskyky ja jaksaminen parempaa. Kun nenän kautta hengitettäessä hengitettävä ilmamäärä on pienempää, myös hengitysteihin kulkeutuu vähemmän flunssaviruksia.
Joillakin nenän tukkoisuuden syynä voi olla rakenteellinen ahtaus. Kuitenkin nenähengityksen tietoinen aktivointi lieventää tukkoisuutta. Nenähengitykseen siirtyminen pienentää hengitysvolyymia ja tämä pienempi ilmamäärä kulkee vaivattomammin myös ahtautuneista väylistä.
Olipa syy nenän tukkoisuuteen mikä tahansa, tukkoisuutta voidaan lievittää ja saada nenä auki pysyvästi korjaamalla ja aktivoimalla nenän kautta hengitystä. Mikäli nenäsi on vähänkään auki, liiku pitämällä suu kiinni ja hengittämällä tukkoisuudesta huolimatta nenän kautta.
Pyri pitämään mielesi ja hengityksesi rauhallisena. Älä pelästy, vaikka tuntisit ilman loppumisen tunnetta. Tunne kertoo, että hiilidioksiditaso elimistössäsi nousee, johon hengityskeskus reagoi. Kun hiilidioksiditaso nousee, sileät lihakset rentoutuvat ja ilmatiet avautuvat – myös nenässä.
Ryhdy käyttämään nenääsi aktiivisemmin! Muista, että mitä enemmän nenää käytät, sitä paremmin se pysyy auki myös nuhaisena.