Suu ei ole hautausmaa - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Suu ei ole hautausmaa

Juurihoitojen syitä ja seurauksia 

Piilevä tulehdus suussa saattaa olla taustatekijänä useisiin kroonisiin sairauksiin.  Siten esimerkiksi juurihoidon hoitotuloksen seuranta on tärkeää. 

Terveessä suussa kasvaa normaaliflooraa. Suuri määrä bakteereita esiintyy kielen pinnalla, hampaiden pinnalla (erityisesti ikenen yläpuolella) sekä ientaskuista. Terveessä suussa tämä ei ole ongelma. Suuri joukko hyödyllisiä mikrobeja estävät parhaimmillaan haitallisten mikrobien kasvua.  

Suussa on sekä määrältään että lajistoltaan hyvin runsas mikrobikasvusto. Jos mikrobien kesken vallitsee tasapaino, ne eivät yleensä aiheuta kantajalleen ongelmia; päinvastoin, niillä on tärkeitä suojaavia tehtäviä, toteaa Oloni-klinikan johtaja Mona Leino, joka on ollut viime vuoden ajan kiinnostunut hammasterveydestä ja sen vaikutuksista hyvinvointiin. 

Ongelmia voi kuitenkin syntyä silloin kun suussa elää taudinaiheuttajia, jotka pääsevät verenkiertoon hoitamattomien limakalvohaavaumien tai hampaiden tulehduspesäkkeiden kautta. Kroonisesti sairas ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että oireiden syyt ja seuraukset saattavat löytyä lähempää kuin hän ymmärtääkään: omasta suusta. 

- Useisiin pitkäaikaissairauksiin liittyvät suun tulehdukset. Erityisesti juurihoidettu hammas voi olla tulehduspesä, Leino kiteyttää. 

Harmittomasta haitallinen 

Mona Leino muistuttaa, että ensimmäiset suun bakteerit ovat peräisin jo istukasta tai äidin synnytyskanavasta.  

Syntymän jälkeen lapsi on tekemisissä ympäristön bakteerien kanssa ja osa niistä asettuu pysyvästi suuonteloon. Varhaislapsuuden olosuhteilla onkin suuri merkitys sille, tuleeko suun bakteerikannasta terveyttä vai sairautta edistävä. 

Riskitekijöitä myöhemmin elämässä on paljon: 

- Huono suuhygienia, runsas sokeripitoisten tuotteiden nauttiminen, suun kuivuus, yleissairaudet, mikrobilääkehoito (antibiootti), huonosti istuvat hammasproteesit, ientulehdus ja juurihoidetut hampaat muuttavat mikrobitasapainoa suussa ja edesauttavat hampaiden reikiintymistä. 

Mikäli ihminen on heikkokuntoinen ja hänellä on muita sairauksia, kasvaa siis riski suun tulehduksen leviämiseen. Leinon mukaan jopa kaikkein harmittomimmat suun mikrobit voivat tulla silloin haitallisiksi. 

- Elimistön yleisen vastustuskyvyn heiketessä voivat suuperäiset tulehdukset muodostua huomattavaksi uhkaksi perusterveydelle. Jos suun limakalvolla on pitkäkestoisia muutoksia, onkin syytä varata aika hammaslääkärille, hän sanoo. 

Suun tulehduksien ja pitkäaikaissairauksien yhteys 

Mona Leino kantaa huolta siitä, että monien pitkäaikaissairauksien hoidon ohella ei aina huomata kiinnittää huomiota hampaiden mahdolliseen tulehdustilaan. Hän listaa monia kroonisia sairauksia, joiden hoidon onnistumiseksi olisi suun ja hampaiden hoito erityisen tärkeää. 

Tällaisia sairaustiloja ovat muun muassa valtimonkovettumatauti, sydäninfarkti, aivoinfarkti, diabetes, korkea verenpaine, aivoverenkierron sairaus ja kohtaus, keuhkosairaus, osteoporoosi, tulehduksellinen suolistosairaus, krooninen munuaissairaus, neurologiset sairaudet, kuten Alzheimer, Parkinson, masennus, kohtaukselliset häiriöt. Lisäksi hampaiden hoito on tärkeää MS-taudin, nivel- ja selkärankareuman, tekoniveltulehdusten sekä syövän yhteydessä. 

Pitkäaikaissairauksien kulkuun voivat vaikuttaa Leinon mukaan muun muassa kroonisesti tai akuutisti tulehtuneet hampaat, ientulehdus, tulehtuneet hammasimplantit, myrkylliset metallit (amalgaamit), krooninen nielurisatulehdus ja onteloituneet kuoliot sekä mikä tahansa krooninen tulehdus suu-nenä-käytävissä tai keuhkoissa. 

Juurihoidettu hammas ja toksisuus 

Erityistä huomiota Mona Leino soisi kiinnitettävän juurihoidettuihin hampaisiin, sillä niissä tulehdus voi olla täysin oireeton. Itse asiassa valtaosa juurihoidetuista hampaista on oireettomia. Seuraukset voivat kuitenkin olla terveyttä heikentäviä. 

Hampaan juuressa olevan tulehduksen vuoksi immuunipuolustus ei enää pääse isoon osaan hampaasta eikä hammasluuhun. Operaation jälkeen nesteiden käänteinen virtaus ei enää toimi, hän perustelee. 

Lisäksi anaerobinen (ilman happea elävä) ympäristö aiheuttaa suuresti toksisuutta.  

- Juurihoidettuihin hampaisiin pääsee patogeenejä, ja sitä kautta päätyy myrkkyjä verisuoniin ja lymfakiertoon. Laskimoissa suuren paineen verisuonet - sepelvaltimot ja aivovaltimot - ottavat ensimmäisenä vastaan patogeenit ja myrkyt.  

- Lymfakierrossa tapahtuu jatkuvaa kroonista, edestakainen patogeenien ja myrkkyjen kulkua. Myrkkyjä kulkee rinnan, kaulan ja pään alueiden lymfakierrossa. Suun ei kuulu olla tällainen hautausmaa, Leino tähdentää. 

Riskitekijä sairauksiin 

Juurihoidettu hammas voi siis pahentaa jo olemassa olevia sairauksia, mutta myös olla riskitekijä kroonisten sairauksien syntyyn. Syntyprosessiin vaikuttavat Leinon mukaan mm. yksilöllinen patogeenifloora, hammashuolto, geneettinen alttius eri sairauksille. Vaikutusta on silläkin, miten juurihoito on tehty. 

Merkitystä on ravinnolla ja ravintolisien laadulla sekä määrällä. Edelleen asiaan vaikuttaa hormonitasapaino, esimerkiksi kilpirauhashormonitaso. Vaikutusta on ihmisen iällä, yleisellä terveystilalla ja hänen vastustuskyvyllään.  

Leino viittaa analyysiin, jossa yli 5000 juurihoidettua hammasta tutkittiin. Niistä 100 % sisälsi patogeenejä (taudinaiheuttaja) ja erittäin vahvoja patogeeneihin liittyviä myrkkyjä.  

- Jos on olemassa ei-myrkyllinen juurihoidettu hammas, sitä ei ole vielä löydetty eikä raportoitu, hän vakuuttaa. Sen sijaan oikomishoidon vuoksi poistettu hammas ei ole analysoitaessa sisältänyt myrkkyjä eikä patogeeneja. 

- Kaikki juurihoidetut hampaat tuottavat jatkuvasti sisäsyntyisiä myrkkyjä, kun patogeenit lisääntyvät. Juurikanavista, jotka on tunnistettu tulehtuneiksi, on löydetty sieniä, viruksia ja yli 460 erityyppistä bakteeria, hän sanoo Leino. (Siqueira, 2009) 

Juurihoidon seuranta 

Juurihoidon jälkeen hoitotuloksen seuranta on tärkeää. Ensimmäinen arviointi tulisi tehdä viimeistään vuoden kuluttua.  

Juurihoidettua hammasta olisi mielestäni aina jäätävä seuraamaan. Paras tapa varmistaa tilanne on 3D-kuvaus, kuvan ammattimainen tulkinta ja jatkotoimenpiteet. Näin pystymme parhaiten välttämään kroonisia sairauksia ja parantamaan elämän laatua.  

Leino kertoo, että tulehtuneiden, juurihoidetuiden hampaiden osalta tavalliset röntgenkuvat näyttävät selvän kroonisen tulehduksen 40- 70 % tapauksista. Tämä riippuu röntgenkuvan laadusta ja sitä tulkitsevan hammaslääkärin kokemuksesta.  

- 3D-kuvaus näyttää selvän kroonisen tulehduksen 90-98% tapauksista. Hoitotuloksen ja hampaiden säännöllinen 3D-kuvaus on siis äärimmäisen tärkeää juurihoidetussa hampaassa. Koko suun 3D-kuvaus on tehokkain tapa sulkea pois tulehdusalueet kaikista hampaista ja leukaluiden alueelta.  

Piilevä tulehdus suussa 

Turkulainen Mona Leino on terveys- ja hyvinvointivalmentaja, colonicterapeutti, verimikroskopisti ja Oloniklinikan perustaja. Hän ei ole hammaslääkäri, mutta on perehtynyt asiaan ja ymmärtänyt erityisesti juurihoidettuihin hampaisiin liittyvää tulehdusriskiä.  

Leino sai asiaan "herätyksen" sydäntautien erikoislääkärin (USA), Thomas Levyn, vieraillessa Suomessa luennoimassa hammasterveydestä. Luentosarjan järjesti Suomen Terveysjärjestö maaliskuussa 2020. Siitä alkaen Leino on perehtynyt kansainvälisiin tutkimuksiin aiheesta. 

- En ole hammaslääkäri enkä tietenkään hoida hampaita. Soisin kuitenkin ihmisten havahtuvan siihen millainen terveysriski suussamme saattaa piillä. Oloni-klinikallakin teemme yhteistyötä biohammaslääkäreiden kanssa.  

Oireettomia tulehduspesiä 

Mona Leinolta itseltään poistettiin kahdeksan vuotta sitten amalgaamipaikat, mutta toimenpiteiden yhteydessä kaksi hammasta halkesi ja ne piti juurihoitaa.  

Vasta toinen juurihoito teki hampaista kivuttomia. Olin käynyt myöhempinä vuosina hammastarkastuksissa eikä niissä todettu mitään vikaa.  

Syksyllä 2020 Mona Leino hakeutui koko suun 3D kuvantamiseen, vaikkei mitään oireita ollutkaan. Hän teki näin oman kiinnostuksen vuoksi kuultuaan tohtori Levyn luentosarjan. 

- Kuvantamisessa todettiin, että toinen juurihoidettu hammas oli täysin tulehtunut, kaksi muutakin tulehduspesäkettä löytyi. Silti esimerkiksi herkkä CRP oli matala (0,4). Otatin pahasti tulehtuneen poskihampaan pois. Ikävä kyllä varmin tapa päästä tulehduksesta eroon on poistaa hammas. 

Alttiutta voidaan tutkia 

Ainakin juurihoidettua hammasta olisi seurattava. Mona Leino ei muista, että hänellekään olisi koskaan hammaslääkärissä sanottu, että juurihoidon seuranta vuosittain on keskeistä. Näin tulisi Olen tutkituttanut omat geenini. Taustallani on sydän- ja verisuonitautiriskejä, ja tulehdus suussa on eräs pahimmista altistustekijöistä niille. Itsensä testaaminen kannattaa, koska sen avulla voit löytää vastauksia terveydellisiin haasteisiin, hän sanoo. 

  • Leino kertoo, että testaus voi auttaa myös sairauksien ennaltaehkäisyssä, elämäntapamuutoksissa ja tiellä kohti parempaa elämänlaatua. Oloni-klinikalla myynnissä kaikki Nordix Genexin geenitestit ja klinikan diplomiravintoneuvoja tulkitsee ne vastaanotolla. 

Artikkeli Luontaisterveys lehdestä 4/2021
Teksti: Merja Kiviluoma 

Haluaisitko parantaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi, mutta et tiedä, miten päästä alkuun? 

  • Alkukartoitus (60 min) / 79 €

Alkukartoituksella arvioidaan alustavasti  tilanteesi ja tarpeesi sekä laaditaan tutkimus- ja hoitosuunnitelma. Alkukartoituksessa kartoitetaan ja selvitetään terveysongelman alkulähde. Emme hoida ainoastaan oiretta, vaan etsimme oireen aiheuttajan.
Alkukartoitus ei sido jatkotoimenpiteisiin.

Ajanvaraus »

Tai voit varata ajan myös puhelimitse 
ma-pe klo 8.00-19.00
puh. 020 720 2480