Akupunktio on yksi kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto. Siinä stimuloidaan neuloilla meridiaanien varrella olevia akupunktiopisteitä. Vatsa-akupunktio on yksi akupunktiohoitojen erikoisalue. Se on lempeä hoitomuoto, koska neulatuntemus on vähäinen. Sillä voidaan hoitaa kaikkia samoja häiriötiloja kuin muillakin menetelmillä. Tulokset ovat yleensä nopeita, ne tuntuvat usein jo hoidon kuluessa.
Vatsa-akupunktio on tehokas hoitomuoto varsinkin kiputiloihin, sekä akuutteihin ja kroonisiin. Yleensä 3-5 hoitokertaa antaa hyvän tuloksen.
Lääketiede pohjautuu kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen: ”Terveys on tasapainoa – sairaus on poikkeus tasapainosta”.
Perinteinen kiinalainen lääketiede on osa maailman vanhinta kulttuuriperinnettä. Sitä on harjoitettu ja tutkittu tuhansia vuosia keskeytymättä aina tähän päivään asti. Sen teoria on vakiintunut nykyiseen muotoonsa jo vuosina 500 -300 eaa. Nykyään kiinalainen lääketiede on tunnettua jo kaikissa läntisen maailman maissa. Kiinalainen ja länsimainen lääketiede täydentävät hyvällä tavalla toisiaan, mihin luultavasti perustuukin kiinalaisen lääketieteen suosion kasvu maailmalla.
Perinteinen kiinalainen lääketiede poikkeaa oleellisesti meidän länsimaisesta lääketieteestä. Länsimainen lääketiede keskittyy enimmäkseen sairauteen, kiinalainen lääketiede ihmiseen. Kiinalainen lääketiede on kokonaisvaltainen, se pitää ihmisruumista integroituneena kokonaisuutena, jossa kehon jokainen osa heijastaa tietyssä määrin kokonaisuuden tilaa. Integroituneen kokonaisuuden idea antaa myös käsityksen siitä, miten elimistö toimii. Kiinalaisessa fysiologiassa meridiaaniverkosto kytkee yhteen suurten sisäelinten funktionaaliset yksiköt. Siinä katsotaan ihmistä kokonaisuutena. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kiinalaisessa lääketieteessä tunteisiin ja mieleen liittyvät oireet ovat oireita siinä missä ruumiillisetkin.
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen anatomian rungon muodostavat kaksi järjestelmää : Meridiaani-järjestelmä ja Zang Fu-järjestelmä.
Meridiaanijärjestelmä on tapa kuvata, miten Qi ja Veri, jotka pitävät yllä kaikkia elintoimintoja, virtaavat elimistössä. Meridiaanit ovat energian reittejä, joissa Qin ja Veren lisäksi virtaa muita elintärkeitä aineita kuten Nesteet, Jing ja Shen.
Meridiaaneissa kulkee myös informaatio sisäelimestä toiseen, sisäelimistä aistielimiin ja kudoksiin sekä päinvastoin ja lisäksi vielä akupunktiopisteiden kautta kaikkialle elimistöön. Meridiaanijärjestelmän teoria kuvaa siis osaltaan ihmisen anatomiaa, mutta sen lisäksi se auttaa ymmärtämään patologiaa ja sairauksien kulkua.
Kiinalaisen lääketieteen näkemyksen mukaan ihmisruumis on kokonaisuus, joka on jatkuvassa muutoksen tilassa. Tasapainossa oleva keho on yhtä kuin terve, hyvinvoiva ihminen.
Tasapaino voi kuitenkin järkkyä ja ihminen tulee alttiiksi sairauksia ja häiriöitä aiheuttaville tekijöille.
Kiinalaisen lääketieteen kokonaisvaltaisuus tulee esiin parhaiten juuri syndroomien erottelussa. Häiriötilaa tunnnistettaessa tarkastellaan kaiken aikaa potilaan kokonaistilannetta. Sairauden alkuperä, luonne ja sijainti. Potilaan kaikki oireet huomioidaan, sekä fyysiset että psyykkiset. Sisäelinten tilasta voidaan tehdä johtopäätöksiä tarkkailemalla ja analysoimalla muutoksia esim. ihon värissä, kielessä, pulssissa. Meridiaanien välityksellä mm. sisäelinten liiallisuus- ja vähyystilat heijastuvat todenmukaisina ulos aistein havaittaviksi. On myös pyrittävä löytämään syy, mikä on patologisen tilan aiheuttaja. Kokonaistilanteen hahmottaminen on tarkeintä oikean hoidon määrittämiseksi. Potilasta ei tosin sijoiteta tietyn sairausnimikkeen alle vaan hänen tilanteensa määrittelee häiriömallin, joka määrää hoidon. Koska elimistö on jatkuvan muutoksen tilassa, myös hoidon kuluessa oiremuutokset ovat tyypillisiä ja niihin reagoidaan tilanteen vaatimalla tavalla.