Fysioterapia Helsinki ja Turku
Dennis Haglund
Fysioterapeutti
Koulutettu hieroja
Jos on ongelmia liikkumisen kanssa, aktivoidaan ja optimoidaan kehon lihastoimintaa eri käsittelymenetelmin. Kaikki menetelmät ovat helliä ja sopivat kaikenikäisille lapsille, myös vastasyntyneille. Terapeuttiset harjoitukset, ohjeet sekä neuvonta tarpeen ja toivomuksen mukaan.
Lasten fysioterapiassa käytetään eniten Neurolize-menetelmää ja Kraniosakraaliterapiaa.
Pienten lasten kanssa, jotka eivät vielä ymmärrä ohjeita, käytetään tarkkoja tietoja reflekseistä. Niiden avulla tutkitaan ja toteutetaan kuntoutusta. Vanhempien lasten kanssa, joita ymmärtää ohjeita, voidaan tutkia kehon toiminnallisuutta erilaisin lihas- ja liikemallitestein.
Refleksejä joiden kanssa työskennellään ovat esimerkiksi moro, fear paralysis reflex, babinski, spinal perez, spinal galant, landau, hands pulling, parachute reflex, babkin palmomental jne.
Svetlana Masgutovan teorioiden mukaan refleksien kuuluu kehittyä, integroitua ja olla osa meistä. Niillä on eri tehtäviä, eikä ne häviä mihinkään. Meidän aivomme, ryhtimme ja perusmotoriikkamme kehittyvät muun muuassa posturaalisten ja dynaamisten refleksien avulla. Melkein kaikki liikkeet, mitä lapsi tekee sikiöaikana ja vastasyntyneenä, tapahtuvat tahattomasti. Aistitkin voivat vaikuttaa ja aiheuttaa erilaisia liikkeitä. Liikkeet tapahtuvat elämän alkuvaiheessa refleksimäisesti. Vasta myöhemmin kehittyy kyky liikkua tahdonvoimalla.
Refleksien kehittymisen kuuluu tapahtua tietyssä järjestyksessä ja tietyllä tavalla. Osa reflekseistä pitää huolta siitä, että meidän ei tarvitse ajatella ryhtiämme eikä kävellyämme. Ne toimivat itsestään, kun refleksit ovat kehittyneet ja integroituneet optimaalisesti. Kun esimerkiksi kävely sujuu helposti, pystymme myös katsomaan esimerkiksi luontoa kävellessämme. Meidän ei tarvitse keskittyä siihen, miten liikumme ja pysymme pystyssä.
Jos kehityksen aikana tulee häiriöitä, esimerkiksi synnytyskomplikaatioita tai fyysisiä vammoja, ne voivat häiritä hermoston kehitystä ja kehon toimintaa.
Kehityshäiriöt voivat aiheuttaa haasteita liikkumisessa ja motoriikan hallinnassa. Liikkuminen saattaa olla kömpelöä ja lapselle voi olla haastavaa oppia uusia asioita liikkumiseen liittyen - esimerikiksi pyöräilyä, urheilua tai tanssia. Lapset joutuvat keskittymään eniten siihen, miten saisi kehon liikkumaan ja pysymään pystyssä.
Terapiassa autetaan lapsen perusmotoriikkaa toimimaan refleksikeinoin paremmin. Tämän kautta lapsi pystyy usein liikkumaan helpommin ja sen kautta myös oppimaan uusia asioita.
Fysioterapeutti
Koulutettu hieroja