Allergeenit eivät aiheuta sairauksia normaalisti reagoivissa ihmisissä. Allerginen reaktio voi olla joko välitön vasta-ainereaktio (kuten atopia ja anafylaksia) tai viivästynyt reaktio (kuten kosketusihottuma ja tuberkuliinireaktio), joissa eräät elimistön imusolut ovat herkistyneet vieraille aineille. Reagoidessaan allergeenin kanssa imusolut erittävät ns. lymfokiineja, joiden tarkoitus on allergeenin tuhoaminen, mutta jotka aiheuttavat samalla tulehdusta ympäristöönsä.
Allergiaoireita on erityyppisiä mm.
Allergiaan liittyy usein atopia ja astma. Allergiassa vasta-aine kiinnittyy basofiiliin tai syöttösoluun. Kun se kohtaa allergeenin, vapauttaa basofiili tai syöttösolu histamiinia sekä muita kemiallisia aineita aiheuttaen allergisen reaktion ja oireilun.
Yliherkkyys on elimistön liiallinen reaktio vieraaseen aineeseen tai tekijään. Yliherkkyysoire saattaa olla samantapainen kuin allergiassa. Yliherkkyysoireita voidaan saada esimerkiksi syödystä ruoasta, mutta tutkimuksissa ei löydy IgE-vasta-aineita verestä eikä prick-testi osoita allergisoitumista. Allerginen reaktio on tällöin viivästynyt ja harvemmin sitä osataan yhdistää tiettyyn ruoka-aineeseen. Oireilu voi tulla esimerkiksi vasta seuraavana päivänä. Moni on saanut avun, kun veren seerumista mitataan ruoka-ainespesifiset IgG-vasta-aineet. Tämän jälkeen ruokavaliosta poistetaan reaktiota aiheuttavat ruoka-aineet yksilöllisellä eliminaatioruokavaliolla. On myös syytä aina huomioida suoliston kunto, sillä ns. vuotava suoli eli lisääntynyt permeabiliteetti saattaa olla yliherkkyyden ja allergian aiheuttaja. Suolesta pääsee vuotamaan liian isoja ruokapartikkeileita verenkiertoon, joka lisää yliherkistymistä ja sitä kautta allergisoitumista.
Yliherkkyyttä voivat aiheuttaa eri ruoka-aineet, lisäaineet, väri-aineet, torjunta-aineet, kemikaalit, hajusteet, lääkkeet ja muut ympäristörasitteet.
Varaa Alkukartoitus (60 min) ajanvarauksesta, me autamme Sinua, 79,00 €.
Alkukartoitus ei sido jatkotoimenpiteisiin.